E-shop není půjčovna

23. červen 2015

<p>Praha, 23. června 2015 – Období dovolených je pro české e-shopaře svým způsobem rizikové. Stále více lidí využívá možnost vrácení zboží v rámci 14denní lhůty bez udání důvodu jako příležitost si vypůjčit potřebné vybavení na dovolenou. Jedná se především o elektroniku, jako jsou dražší fotoaparáty či navigace nebo sportovní vybavení.</p> <p>Možnost vrácení zboží do čtrnácti dnů od zakoupení bez udání důvodu láká mnohé zákazníky k tomu, aby e-shop využili jako bezplatnou půjčovnu. Nejvíce se tento trend projevuje v období dovolených. Lidé zpravidla chtějí mít s sebou do zahraničí co nejlepší vybavení, ať už se jedná o fotoaparát, navigace nebo sportovní vybavení. „<em>V období letních a zimních dovolených dochází k razantnímu nárůstu těchto nákupů. I když se jedná o poměrně nízké procento, pohybuje se kolem 5‒7 % všech nákupů, tak pro menší e-shopy to představuje poměrně citlivou ztrátu. Dle našich informací, počet těch, kdo si pletou e-shop s bezplatnou půjčovnou, každoročně roste</em>,“ komentuje situaci Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet.</p> <p>Podle občanského zákoníku je možné odstoupit od smlouvy do 14 dnů od převzetí zboží. To v praxi znamená, že kupující vrátí ve stanovené době zakoupené produkty a prodávající pak do 14 dnů musí zaslat zpět peníze. Je ale možné ponížit cenu o částku, kterou zboží ztratilo běžným používáním. „<em>To je asi tak jediný způsob, jak se mohu provozovatelé internetových obchodů částečně bránit. Na dálku opravdu nelze odhadnout, jestli zákazník si věci kupuje s tímto záměrem. Zatím neexistuje žádná černá listina,</em>“ říká Miroslav Uďan.</p> <p>Nejčastějším zbožím takto „zakoupeným“ je elektronika nebo sportovní vybavení. Jsou to převážně dražší fotoaparáty, outdoorové navigace či chytré telefony. Mezi sportovním vybavením převládají kola a příslušenství.</p> <h4>O společnosti Shoptet</h4> <p>Shoptet se na českém trhu specializuje na pronájem e-shopových řešení, která jsou oblíbená zejména pro jednoduché a intuitivní ovládání. Pronájem internetového obchodu zahrnuje širokou škálu služeb, jako například napojení na ekonomické systémy, různé platební metody a také propojení se sociálními sítěmi a aukčním portálem Aukro.cz. V současné chvíli má Shoptet.cz v portfoliu více než 5 000 aktivních e-shopů, což tvoří zhruba 20 % komerčních řešení na českém trhu. Mezi prvními v ČR nabízí službu, která umožňuje správu e-shopu a kamenného obchodu v rámci jednoho systém. Majoritním vlastníkem společnosti Shoptet.cz je investor Ondřej Tomek.</p> <p>Více informací o společnosti Shoptet.cz najdete vždy na <a href="/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">www.shoptet.cz</a></p>