Spolupráce se Shoptet Partnery je pro nás klíčová, i proto potřebuje tým posilu

Rychlé, pohodlné a bezpečné online nakupování během Black Friday

20. listopadu 2023

E-shopy se připravují na největší nákupní akce roku – Black Friday a Vánoce. Zákazníci se mohou těšit na rychlé, pohodlné a většinou cenově výhodnější nakupování. Online nákupy znamenají nejen pohodlí domova, ale také příležitost porovnat ceny a vybírat z mnohem širší nabídky zboží, než jakou nabízí kamenné obchody. I přesto je dobré při nakupování na internetu dodržovat několik základních pravidel.

Bezpečné a pohodlné nakupování na internetu – jak na to

U většiny českých e-shopů si dnes už snadno a rychle ověříte, zda na něm nakupování bude bezpečné. Vybrali jste si ale zboží na zahraničním e-shopu, který neznáte? Pak věnujte chvíli času jeho prověření. „Pokud zákazník zahraniční e-shop nezná, měl by si jej prověřit dříve, než vloží zboží do košíku a poskytne své osobní nebo bankovní údaje. Důležitý je celkový dojem z e-shopu. Rozhodně bychom měli být obezřetní, pokud nemůžeme dohledat žádné recenze či hodnocení. Podezřelé mohou být až příliš nízké ceny oproti konkurenci, dlouhé dodací lhůty a gramaticky nesprávné texty. Vyhnout bychom se měli také e-shopům, které nedisponují kontaktními údaji ani obchodními a reklamačními podmínkami, ” radí Samuel Huba, CEO Shoptetu.

Hitem jsou nákupy na lokálních a specializovaných e-shopech

Nákupy na malých a středních e-shopech se dnes stávají stále populárnější. Menší e-shopy nejenže nabízejí širokou škálu specifických produktů, jež by zákazníci jinde nenašli, ale také se vyznačují nadstandardní péči o zákazníky, jakou často předčí služby poskytované většími e-shopy. Navíc už jen proto, aby mohli nabízet platbu kartou, což je dnes stále populárnější, musí splňovat přísné bezpečnostní podmínky. Zákazníky také lákají na produkty lokální výroby, jejichž oblíbenost stále roste.

Bezpečné platby – jaké jsou možnosti

Stále populárnější je platba kartou a platební metody jako Apple Pay nebo Google Pay, jež poskytují vysokou úroveň bezpečí díky moderním technologiím a zabezpečení. Poskytovatelé služeb i výrobci zařízení neustále pracují na lepších technologických postupech zabezpečení mobilních plateb. Jejich zneužití je tak dnes už mnohem komplikovanější. Transakce jsou zde chráněny už samotným zařízením chráněným heslem nebo biometrickým zámkem, jako je například Face ID. Navíc ve většině případů už samotná podpora plateb pomocí Apple Pay, či Google Pay vypovídá o důvěryhodnosti e-shopů. Platbu kartou v současnosti využívá už více než 24 % zákazníků internetových obchodů a jejich počet stále roste.

K posílení bezpečnosti online nákupů může pomoci také tzv. inline platební brána e-shopů. „Inline platební brána může u některých zákazníků vzbuzovat větší důvěru, jelikož nejsou přesměrování z e-shopu na jinou stránku, a mohou si tak být jistí, že platí stále ve vybraném obchodě. Snadno si mohou zkontrolovat jeho URL adresu, ověřit částku k platbě a mají k dispozici rekapitulaci objednávky, kde si ověří, za co skutečně platí,” vysvětluje Huba.