Spolupráce se Shoptet Partnery je pro nás klíčová, i proto potřebuje tým posilu

Letní sezóna začíná. Češi se připravují na léto v tuzemsku i za hranicemi

16. června 2022

Přípravy na léto začaly a na českých e-shopech roste vyhledávání produktů ze segmentu cestování, meziročně až o 127 %. Podle dat společnosti Shoptet ale žebříčkům nejvyhledávanějšího zboží pro letošní letní sezónu dominují i produkty typické pro dovolenou strávenou doma na zahradě nebo na chalupě, například bazény nebo zmrzlinovače.

Zájem o produkty ze segmentu cestování, jako jsou například kufry, vzrostl za poslední měsíc o 52 %, meziročně je to až 127 %. Češi se připravují i na cestování po vlastní ose mobilní příslušenství a GPS ve srovnání s minulým měsícem vyhledávají o 65 % častěji.

Nástup jara byl letos pozvolný, i naproti tomu ale chování zákazníků napovídá, že jsou přípravy na léto v plném proudu. „Z dat vyhledávání na e-shopech je zřejmé, že se lidi připravují na prázdniny, oproti přelomu května a června teď vyhledávají více zboží z oblasti cestování, sportu a turistiky, stále roste i zájem o vše pro dům a zahradu a očekáváme, že tento trend ještě posílí,“ říká Samuel Huba, CEO společnosti Shoptet.

Češi se chtějí koupat ve vlastním

V meziročním srovnání také Čechy stále více přitahují vlastní bazény. Jejich vyhledávání vzrostlo na českých e-shopech ve srovnání s květnem 2021 o 127 %. „Větší investice typu bazénu lidi už nechtějí odkládat, hlavně kvůli inflaci a s ní spojenému zdražování. Vidíme tendenci koupit dražší věci ještě za „staré ceny“, to se týká třeba i vybavení na kempování, stanů a podobně,“ vysvětluje Samuel Huba.

Za poslední dva měsíce obecně vzrostla hledanost produktů, které naznačují, že minimálně určitá část lidí počítá s létem stráveným v České republice. Například o samoopalovací přípravky vzrostl zájem o 206 %, stejně tak tomu bylo u zmrzlinovačů, které byly vyhledávány o 84 % více.

Stále oblíbenější kempování

V porovnání s loňskem se zdá, že se Češi více připravují i na venkovní aktivity, meziročně se zvýšil zájem o piknikové deky (hledanost ve srovnání květen 2021 vs. květen 2022 vzrostla o 127 %), více vyhledávají i produkty z kategorie kempování (hledanost meziročně vzrostla o 133 %).