Lidé se nákupům přes internet nevyhýbají ani v létě. Nejvíce „frčí“ vybavení na zahradu a do domácnosti

2. srpen 2017

<p style="text-align: justify;"><strong>Praha, 2. srpna 2017 – Přestože se během letních měsíců většina lidí snaží vyrazit mimo domov a vydat se vstříc novým zážitkům, neznamená to, že by polevili v nakupování. I dovolenou totiž mnoho Čechů tráví zvelebováním bytu, zahrady či chalupy, právě proto zboží z této kategorie patří v létě mezi nejprodávanější a tvoří více než čtvrtinu (26,5 %) objednávek z e-shopů. Další skupinou produktů, které během prázdnin zákazníci nejvíce kupují, je sportovní vybavení (11 %). Uvedené výsledky pocházejí z dat cenového srovnávače Zboží.cz a společnosti Shoptet, která je největším pronajímatelem e-shopových řešení na českém trhu.</strong></p> <p style="text-align: justify;">Prakticky každé léto se e-shopy nabízející vybavení na zahradu a do domácnosti dočkají nejvyššího náporu zákazníků. Není tomu jinak ani letos, jen za červenec tvořilo zboží z této kategorie 26,5 % všech nákupů přes internet. Nejpopulárnějšími produkty se staly pily (11,5 %), vodní čerpadla (10 %) a zahradní grily (9,5 %). I ostatní vrchní příčky žebříčku obsadilo vybavení určené k práci či odpočinku pod širým nebem – sekačky, křovinořezy, lehátka, altány nebo třeba houpačky. Má to i své logické opodstatnění.</p> <p style="text-align: justify;">„<em>Letní měsíce jsou obdobím, kdy lidé tráví nejvíce času venku, ať už na zahradě kolem domu či na chalupě, proto také nejvíce nakupují zboží z této kategorie. Pořizovat si například novou sekačku či pilu v zimě není moc rozumné, nemáte totiž možnost si je vyzkoušet a v případě nespokojenosti vrátit. Zároveň vám také zbytečně běží záruka,</em>“ komentuje Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet, a dodává: „<em>Přestože je tato kategorie poměrně široká, s příchodem zimy zaznamenává poměrně citelný propad. Do popředí se také dostává jiný sortiment, jde především o interiérové vybavení – nábytek, doplňky do kuchyně či koupelny a podobně.</em>“</p> <p style="text-align: justify;">Sportovní kategorie, jež obsadila druhé místo s 11 %, se takto vysoko drží konstantně v průběhu celého roku, jen se v jeho průběhu také mění poměry prodejů jednotlivých typů produktů. Zatímco v zimě se lidé shánějí nejvíce po vybavení na hory, v létě se prodává především cyklistická výbava – sportovní kategorii vévodila v červenci horská kola (18 %), do pomyslné TOP 10 se probojovala ale také elektrokola (9 %), dětská kola (6 %) či krosová a trekkingová kola (5 %). Druhým nejprodávanějším zbožím pak byly stany (16,5 %).</p> <p style="text-align: justify;">Zajímavý „letní“ trend lze vysledovat také v kategorii domácích spotřebičů. Jak vyplývá z výsledků statistiky prodejů za měsíc červenec, kterou poskytnul pro Shoptet server Zboží.cz, nejvíce prodávaným spotřebičem byly lednice, které tvořily téměř třetinu (29 %) objednávek. S pouhými 10 % se na druhém místě umístily pračky a vysavače s 9 % obsadily třetí příčku. „<em>Rozbitá lednice je problém, který může domácnost postihnout kdykoli během roku, právě v letním období se však může vyjevit opravdu naplno, to je možná jeden z důvodů, proč lednice takto výrazně ovládly svou kategorii. Menším spotřebičům se více ‚daří‘ naopak v zimním období, jsou totiž ideálním dárkem pod vánoční stromeček,</em>“ uzavírá Milan Šmíd, manažer cenového srovnávače Zboží.cz.</p> <p style="text-align: justify;"><strong>O společnosti Shoptet</strong></p> <p style="text-align: justify;">Shoptet se na českém trhu specializuje na pronájem e-shopových řešení, která jsou oblíbená zejména pro jednoduché a intuitivní ovládání. V současné chvíli má Shoptet.cz v portfoliu přes 11 200 aktivních e-shopů, což je čtvrtina všech internetových obchodů působících na českém trhu. Také nabízí pokladní systém, který umožňuje správu e-shopu a kamenného obchodu v rámci jednoho on-line systému včetně řešení pro EET. Více informací o společnosti Shoptet.cz naleznete na <a href="/">www.shoptet.cz</a>.</p>