Platit kartou on-line je „in“

22. prosinec 2015

<p><strong>Platit v České republice při on-line nákupech kartou je bezpečnější než v zahraničí. Je to dáno tím, že platba probíhá přes platební bránu zabezpečenou technologií 3D Secure a obchodník nikdy nemá konkrétní informace k platební kartě. I když se lidé pomalu přestávají bát platit kartou, stále hraje prim platba dobírkou.</strong></p> <p>Během vánočních nákupů mnoho lidí objednává dárky pro své blízké na internetu na poslední chvíli. Často pro urychlení celého procesu volí možnost on-line platby kartou. „<em>Za běžné situace by to asi neudělali, protože stále přetrvává jistá nedůvěra. Přitom je to zcela bezpečné. S jistou nadsázkou lze říci, že je to bezpečnější než dobírka, kdy musí zákazník nejprve vybrat hotovost, kterou mu může někdo po cestě domů ukrást</em>,“ říká Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet.</p> <p>Obava nakupujících pramení z neznalosti celého procesu a také ze zpráv o odcizení informací o platebních kartách ze zahraničních obchodů. Tam musí zákazník poskytnout údaje o kartě přímo obchodníkovi. Zde pak hrozí možnost úniku dat v důsledku špatného zabezpečení, nedbalosti nebo hackerského útoku.</p> <p>Pokud platí nakupující v českém e-shopu, pak údaje o jeho kartě získá jen banka. Tak pak převede peníze na účet obchodníka. Je už běžně používaná technologie 3D Secure, která zaručuje dvoustupňovou autentizaci. Vedle čísla karty, data platnosti a kontrolního kódu (CVV/CVC) je pak požadován další kontrolní kód, který dorazí formou SMS na mobilní telefon spárovaný s daným účtem.</p> <p>Kartou on-line platí rok od roku více lidí, přesto stále prim hraje dobírka. Důvodem je spíše obava, zda zboží opravdu dorazí. „<em>Tento důvod hovořící ve prospěch drahé dobírky je jen takovou berličkou. Lidé zaplatí poště nebo přepravci ještě před tím, než balíček otevřou. Takže ta pomyslná jistota, že došlo požadované zboží v pořádku, vlastně chybí</em>,“ komentuje Miroslav Uďan.</p> <h4>Nejoblíbenější způsoby placení v e-shopech v roce 2015:</h4> <ul> <li>Dobírka - 36%</li> <li>Bankovním převodem - 32%</li> <li>Platba při osobním převzení - 26%</li> <li>On-line platba kartou - 6%</li> </ul> <h4><br />O společnosti Shoptet</h4> <p>Shoptet se na českém trhu specializuje na pronájem e-shopových řešení, která jsou oblíbená zejména pro jednoduché a intuitivní ovládání. Pronájem internetového obchodu zahrnuje širokou škálu služeb, jako například napojení na ekonomické systémy, různé platební metody a také propojení se sociálními sítěmi a aukčním portálem Aukro.cz. V současné chvíli má Shoptet.cz v portfoliu více než 6 600 aktivních e-shopů, což tvoří zhruba 20 % komerčních řešení na českém trhu. Mezi prvními v ČR nabízí službu, která umožňuje správu e-shopu a kamenného obchodu v rámci jednoho systém. Majoritním vlastníkem společnosti Shoptet.cz je investor Ondřej Tomek.</p> <p>Více informací o společnosti Shoptet.cz najdete vždy na <a href="/" target="_blank">www.shoptet.cz</a></p>