Spolupráce se Shoptet Partnery je pro nás klíčová, i proto potřebuje tým posilu

Prodej alkoholu v e-shopech? Většina neví, jak ověřit věk

7. září 2017

Praha, 7. září 2017 – Zákaz prodeje alkoholu nezletilým platí nejen pro kamenné prodejny, ale také pro e-shopy. Od konce května distribuci alkoholických nápojů ještě více zpřísňuje tzv. protikuřácký zákon, který reguluje prodej škodlivých návykových látek. Zatímco v běžném obchodě není ověření věku nakupujícího problém, e-shopy mnoho opravdu efektivních způsobů nemají, nějaké ale přeci jen existují. Jedním z nich je kontrola zákazníků při předávání zboží.

Některé e-shopy nabízejí možnost ověření totožnosti a věku prostřednictvím validovaného účtu MojeID. Takto lze problém vyřešit, ale pouze v případě, že se nejedná o zákazníky, kteří mají zájem o jednorázový, a především okamžitý nákup. Validace údajů přes tuto službu totiž trvá zhruba týden, a pokud někdo potřebuje vyřídit objednávku okamžitě, půjde nakoupit jinam. Je tedy otázka, do jaké míry se tento krok vyplatí a potencionální zákazníky to spíše neodradí,“ uvádí Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet.

I přes toto ověření se ale může stát, že alkohol v e-shopu nakoupí nezletilý – například pokud zadá údaje někoho jiného. Mnoho internetových obchodů navíc řeší otázku zletilosti pouze vyplněním čestného prohlášení, přičemž pravost zadaných následně nemůže nijak zkontrolovat. Pro internetové obchody je tak optimálním způsobem smluvení speciálních podmínek s dopravci a zavedení kontrol prováděných prostřednictvím zaměstnanců dopravce při předávání zboží.

„Ze zákona je povinné kontrolovat věk zákazníka až při samotném prodeji, nikoli v okamžiku objednání. Skutečný prodej přitom vzniká až během předání zboží, proto se nám jako nejrozumnější řešení jeví zapojit do celého ověřovacího procesu dopravní společnosti, se kterými má daný e-shop smlouvu. Okno s potvrzením, že každý, kdo vstupuje na webové stránky obchodu, je plnoletý, by mělo být samozřejmostí, 100% jistotu, že se zboží nedostane do nepovolaných rukou, však zaručí až fyzická kontrola osobního dokladu, a právě tu zajistí dopravce při předávání balíčku,“ uzavírá Uďan. “Bohužel podle našich zkušeností má takto dopravu ošetřenu pouze třetina e-shopů s alkoholem. Podle nás jde přitom o nejjednodušší a zároveň nejlevnější řešení,” dodává.

O společnosti Shoptet

Shoptet se na českém trhu specializuje na pronájem e-shopových řešení, která jsou oblíbená zejména pro jednoduché a intuitivní ovládání. V současné chvíli má Shoptet.cz v portfoliu více než 11 400 aktivních e-shopů, což je čtvrtina všech internetových obchodů působících na českém trhu. Také nabízí pokladní systém, který umožňuje správu e-shopu a kamenného obchodu v rámci jednoho on-line systému. Shoptet Pokladna je připravena na EET. Více informací o společnosti Shoptet.cz naleznete na www.shoptet.cz.