Spolupráce se Shoptet Partnery je pro nás klíčová, i proto potřebuje tým posilu

ShopCamp 2016 - Nejen o tom, jak na úspěšný e-shop a expanzi

20. září 2016

Praha 19. září 2016 – Letošní ShopCamp proběhl v pátek 16. září v prostorách Fakulty architektury ČVUT v Praze. Pořadateli konference, které se zúčastnilo přes 600 lidí, byly stejně jako v minulých letech společnosti ShopSys a Shoptet. Podařilo se připravit 22 přednášek a 8 workshopů, díky partnerům byl pro registrované účastníky vstup na akci zdarma. Jedním z hlavních témat, kterému se věnovalo hned několik mluvčích, byla expanze do zahraničí.

Konferenci tradičně zahájil Tomáš Braverman z Heureky, který seznámil přítomné s letošním čísly a trendy v oblasti e-commerce. V roce 2016 zažívají největší nárůst prodejů e-shopy, které nabízejí erotické zboží (35 %), oblečení (28 %), produkty kategorie hobby (25 %) a on-line lékárny (25 %). Počet e-shopů na českém trhu je ustálený a v roce 2015 poprvé klesl, z 37 200 na 36 800. Pět největších e-shopů ovládá třetinu trhu, dalších třetinu má pod palcem 1 000 on-line obchodů. Mezi trendy patří mobilní nakupování, omnichannel, využívání big data pro personalizaci a analýzy, rychlé platby a využívání sociálních sítí. Braverman vidí ještě mezery v prodeji potravin a rychloobrátkového zboží.

Přestože má česká e-commerce stále kam růst, je omezena počtem obyvatel. Výhodou e-shopů je možnost prodávat své zboží i jinde. Tomuto tématu se na ShopCampu věnovala nejedna přednáška. O globální e-commerce a světových tržištích informoval Adam Kurzok z Expando. Účastníkům vysvětlil, jak funguje Amazon.com a jakým způsobem je možné tam prodávat své zboží. Také představil další zajímavé možnosti celosvětových tržišť, ať už se jedná o například o Pinterest, fruugo.com nebo jet.com.

O působení na zahraničních trzích hovořila Eva Kupcová z Alensy, která vyzdvihla specifika různých zemí. U východních zemí je nutné mít mobilní verzi, protože je to často jediný přístup lidí k internetu. Dalším specifikem je to, že mají rádi osobní kontakt, často volají. Ze západních zemí je nejnáročnější Velká Británie, zde je potřeba investovat i nemalé peníze do marketingu a dodávat více než stoprocentní služby. Simona Kijonková ze Zásilkovny pak radila jak na dopravu do zahraničí a jaké jsou její možnosti. O expanzi do jiných zemí hovořil i Jan Poštulka z Google. Přinesl zajímavé postřehy o tom, jak zvolit správný trh, jak lokalizovat a na co si dát pozor.

Dalším podtématem konference byly tradičně rady, jak mít úspěšný e-shop. Matez Jindra z Lovebrand dal 10 tipů, jak vybudovat značku e-shopu. Důležité je vyvolat v kupujících pocit bezpečí. Zákazník musí vědět, že vše bude v pořádku, a pokud nastanou nějaké komplikace, tak to za něj e-shop vyřeší. Další rovinou je dát obchodu vlastní tvář a nepoužívat fotky lidí z fotobank. Důvěru dodá i to, když je obchod vidět také v off-line světě. Ten má mezi lidmi větší váhu a je jedno, jestli to budou tištěná média nebo nějaké akce. Podle Mária Roženského z Olympic jsou lidé na zákaznický servis citliví, profesionální a rychlý přístup ve většině oborů poráží i nízkou cenu. 80 % e-shopů si myslí, že jejich technická podpora je dobrá. Pokud se však člověk zeptá nakupujících, tak si to myslí pouze 8 %. Až 98 % e-shopů dle průzkumu nabízí technickou podporu především přes e-mail, pouze necelá polovina na ni ale dokáže reagovat do pár dnů. Pokud není e-shop schopen na live chat reagovat do pěti minut, pak nemá cenu ho mít.

O tom, že neomezený sortiment vede k dlouhému rozhodování a často k odchodu zákazníka ke konkurenci, mluvil Petr Kováčik ze Skrz.cz. Předejít tomu lze časově či množstevně omezenými akcemi. Ty by měly být nárazové a nepředvídatelné. Dalším pravidlem je, že e-shopař nikdy nesmí zradit důvěru nakupujícího lživými údaji. Jan Kvasnička představil možnosti inovace e-shopů. S posluchači se rozloučit radou, aby nikdy nenutili své uživatele přemýšlet a u konkurence se inspirovali, ne kopírovali.

ShopCamp si vybojoval své stálé místo mezi konferencemi. Letos jsme přivítali přes 600 lidí, přednášky probíhaly ve dvou sálech. Hlavní program jsme sestavili my, o dalších přednáškách pak rozhodovali sami účastníci,“ komentuje Petr Svoboda, CEO společnosti ShopSys.

ShopCamp není jen o přednáškách a workshopech, ale je i místem setkávání či navazování spolupráce. Je to pro nás stejně důležité, jako kvalita informací. Jsme rádi, že se vrací nejen účastníci, ale i přednášející,“ doplňuje Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet.

Poznámka: Záznamy všech přednášek bude v nejbližších dnech možné shlédnout na webu.

O společnosti ShopSys

ShopSys je shopdeveloper a již 12 let na vlastní platformě vyvíjí českým a slovenským klientům e-shopy. Zaměstnává přes 50 odborníků, z nichž se většina stará o funkčním rozvoj e-shopů a nonstop dohled. Předním e-shopům své kapacity a know-how nabízí pomocí agilních kontraktů a měsíčních paušálů. Českou online komunitu posouvá prostřednictvím odborných konferencí ShopCamp, Barcamp Ostrava a PHPlive.

O společnosti Shoptet

Shoptet se na českém trhu specializuje na pronájem e-shopových řešení, která jsou oblíbená zejména pro jednoduché a intuitivní ovládání. V současné chvíli má Shoptet.cz v portfoliu přes 8 500 aktivních e-shopů, což tvoří více než 20 % komerčních řešení na českém trhu. Současně nabízí pokladní systém, která umožňuje správu e-shopu a kamenného obchodu v rámci jednoho on-line systému. Více informací o společnosti Shoptet.cz naleznete na www.shoptet.cz.