Shoptet dosáhne letos na 120milionový obrat a 16 000 provozovaných e-shopů

5. listopad 2018

<p>Počet Čechů podnikajících na internetu zrychlil své tempo. Shoptet, tedy největší česká platforma pro e-shopy, očekává za letošní rok lepší výsledky, než byly původně plánované. Zatímco loni využívalo služeb firmy 10 000 podnikatelů, odhad na letošek  očekával nárůst na 15 tisíc obchodníků. Aktuální tempo růstu ukazuje, že to bude dokonce o jeden tisíc více, tedy celkem 16 000 eshopů. </p> <p><em><span style="font-weight: 400;">“Česko je dlouhodobě zemí, kde je nejvíce eshopů v přepočtu na obyvatele. Současná ekonomická situace silnému růstu dále nahrává. Dostatek času i financí na rozjezd podnikání na internetu má stále více lidí. Motivací není jen výdělek, ale zejména podnikatelská samostatnost, tedy být svým vlastním pánem,”</span></em><span style="font-weight: 400;"> vysvětluje rychlý nástup internetových podnikatelů ředitel Shoptetu Miroslav Uďan.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Firma má v tuzemsku více než třetinový podíl na trhu. V ČR je aktuálně 42 tisíc e-shopů celkem a do konce roku jich bude necelých 43 tisíc.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Shoptet se v číselné vyjádření může pochlubit, že zatímco loni měl obrat 68 milionů korun, letos se mu ho podaří téměř zdvojnásobit, tedy dosáhne na obrat 120 milionů korun. Příští rok by pak měl atakovat 200milionovou hranici. Firma vydělané peníze dále investuje do svého rozvoje a nových projektů. Takto například letos vzniklo Obchodiste.cz, tedy specializovaný portál usnadňující hledání nových dodavatelů pro e-shop. Nebo vlastní marketplace s aplikacemi pro e-shopy Doplnky.shoptet.cz.</span></p> <p><em><span style="font-weight: 400;">“Vzhledem k tomu, že podíl e-commerce je zhruba deset procent na celkovém maloobchodním obratu, stále je zde prostor k výraznému růstu. To mimo jiné ukazuje, že začít s online podnikáním může kdokoliv a kdykoliv. Navíc s přibývajícími novými technologiemi, materiály či látkami budou přibývat i specializované obchody napříč segmenty,”</span></em><span style="font-weight: 400;"> dodal Uďan.</span></p>