Shoptet slaví 10 let, stal se výrazným hybatelem české e-commerce

30. září 2019

<p><span style="font-weight: 400;">PRAHA - Více než polovina české e-commerce běží na platformě Shoptetu, tedy konkrétně téměř 19 000 eshopů. Firma, která vznikla v roce 2009, se během deseti let stala jedničkou českého a slovenského trhu v poskytování eshopových řešení.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">V ČR je jen v letošním roce aktivních více než 42 tisíc e-shopů, přičemž do konce roku by jich mělo být přes 44 tisíc. V meziročním srovnání jde o nárůst o 3,5 %. </span><em><span style="font-weight: 400;">“Česko je e-shopovou velmocí. A právem. Na počet obyvatel se pyšníme nejvyšším počtem e-shopů v Evropě. A vzhledem k tomu, že toto číslo neustále roste, tak jízda ani zdaleka nekončí. Odhaduji, že do dvou let bude v Česku přes 50 000 e-shopů,</span></em><span style="font-weight: 400;">” vypočítává Miroslav Uďan, ředitel Shoptetu.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ten právě v roce 2009 společně s Tomášem Krejčím založil Shoptet. Motivací byl fakt, že pořízení vlastního online obchodu nebylo jednoduché, bylo potřeba vynaložit nemalé finance a hlavně bylo zapotřebí mít tým lidí, který by e-shop naprogramoval. Nabídka šablonovitých řešení neexistovala. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Již během dvou let měla firma téměř tisícovku klientů.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Roky následující přinesly kromě nových šablon pro zákazníky, také zdokonalení služeb, včetně zákaznické podpory, stejně tak jako responzivní řešení. V roce 2014 z firmy odešel tehdejší společník Tomáš Krejčí. Jeho podíl koupil investor Ondřej Tomek. O rok později padlo rozhodnutí přestat dělal individuální úpravy e-shopů.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">S rozmachem celého segmentu e-commerce strmě rostl i počet zákazníků, který již začátkem ledna 2017 dosáhl deseti tisíc. Za poslední dva roky růst společnosti nadále exceleroval na aktuálně necelých 19 000 aktivních e-shopů. V této oblasti Česká republika dominuje, což potvrzují i nejrůznější studie. Například americká JP Morgan ve své zprávě 2019 Global Payments Trends Reports upozorňuje, že česká e-commerce roste nejrychleji v rámci celé Evropy. Konkrétně jde v meziročním srovnání o 16 %, přičemž dvouciferné tempo si má udržet do roku 2021</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">“</span><em><span style="font-weight: 400;">Přispívá k tomu hned několik faktorů. Předně je online obchod poměrně nenáročné odvětví, ve kterém může začít podnikat téměř každý bez větších znalostí a nutnosti větších investic. To je také jeden z důvodů, proč právě u nás počet online obchodníků tak rychle roste. Mnoho lidí si založí eshop paralelně u svého zaměstnání a doufá, že se tímto způsobem jednou osamostatní,” </span></em><span style="font-weight: 400;">říká k tomu Uďan.</span></p>