Spolupráce se Shoptet Partnery je pro nás klíčová, i proto potřebuje tým posilu

Shoptet slaví 10 let, stal se výrazným hybatelem české e-commerce

30. září 2019

PRAHA - Více než polovina české e-commerce běží na platformě Shoptetu, tedy konkrétně téměř 19 000 eshopů. Firma, která vznikla v roce 2009, se během deseti let stala jedničkou českého a slovenského trhu v poskytování eshopových řešení.

V ČR je jen v letošním roce aktivních více než 42 tisíc e-shopů, přičemž do konce roku by jich mělo být přes 44 tisíc. V meziročním srovnání jde o nárůst o 3,5 %. “Česko je e-shopovou velmocí. A právem. Na počet obyvatel se pyšníme nejvyšším počtem e-shopů v Evropě. A vzhledem k tomu, že toto číslo neustále roste, tak jízda ani zdaleka nekončí. Odhaduji, že do dvou let bude v Česku přes 50 000 e-shopů,” vypočítává Miroslav Uďan, ředitel Shoptetu.

Ten právě v roce 2009 společně s Tomášem Krejčím založil Shoptet. Motivací byl fakt, že pořízení vlastního online obchodu nebylo jednoduché, bylo potřeba vynaložit nemalé finance a hlavně bylo zapotřebí mít tým lidí, který by e-shop naprogramoval. Nabídka šablonovitých řešení neexistovala. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Již během dvou let měla firma téměř tisícovku klientů.

Roky následující přinesly kromě nových šablon pro zákazníky, také zdokonalení služeb, včetně zákaznické podpory, stejně tak jako responzivní řešení. V roce 2014 z firmy odešel tehdejší společník Tomáš Krejčí. Jeho podíl koupil investor Ondřej Tomek. O rok později padlo rozhodnutí přestat dělal individuální úpravy e-shopů.

S rozmachem celého segmentu e-commerce strmě rostl i počet zákazníků, který již začátkem ledna 2017 dosáhl deseti tisíc. Za poslední dva roky růst společnosti nadále exceleroval na aktuálně necelých 19 000 aktivních e-shopů. V této oblasti Česká republika dominuje, což potvrzují i nejrůznější studie. Například americká JP Morgan ve své zprávě 2019 Global Payments Trends Reports upozorňuje, že česká e-commerce roste nejrychleji v rámci celé Evropy. Konkrétně jde v meziročním srovnání o 16 %, přičemž dvouciferné tempo si má udržet do roku 2021

Přispívá k tomu hned několik faktorů. Předně je online obchod poměrně nenáročné odvětví, ve kterém může začít podnikat téměř každý bez větších znalostí a nutnosti větších investic. To je také jeden z důvodů, proč právě u nás počet online obchodníků tak rychle roste. Mnoho lidí si založí eshop paralelně u svého zaměstnání a doufá, že se tímto způsobem jednou osamostatní,” říká k tomu Uďan.