„Dobrý lídr inspiruje v profesní i osobní rovině,“ říká šéf slovenského Salesu

V e-shopech nakupujeme hlavně v pracovní době

4. října 2017

Praha, 4. října 2017 – Nakupování v e-shopech má svá zajímavá specifika. Spočívají například v tom, že se v nich nakupuje nejčastěji během pracovní doby a při večerním odpočinku například u televize. Oproti dřívějšku se obrátil poměr nakupujících mužů a žen. Ženy dnes sice nakupují častěji, muži si však pořizují dražší zboží, jako například elektroniku.

Po léta neměnnou skutečností je fakt, že brouzdání po e-shopech se nejvíce věnujeme v práci. Mezi 9. a 15. hodinou se odehraje 45 % všech nákupů po internetu, špička se pak odehrává v poledne. Že se velice často nakupuje právě v pracovní době, se dá vysvětlit tím, že mnoho lidí pracuje u počítače – a protože jsou daleko od dětí a rodinných povinností, mají na výběr zboží patřičný klid. Podobný, ačkoli podstatně méně výrazný vrchol všech nákupů probíhá ve večerních hodinách, přibližně okolo desáté hodiny, kdy lidé například pasivně odpočívají u televize a zároveň si na mobilu nebo v tabletu vybírají z nabídky e-shopů.

Co se naopak změnilo, je poměr nakupujících mužů a žen. Na rozdíl od minulých let se nyní nákupům přes internet ženy oddávají častěji. „Zřejmě se postupně zbavují obav ze zboží, které neviděly na vlastní oči a nemohly si jej ‚osahat‘, což pro ně představovalo hlavní zdroj nedůvěry. Zároveň došlo k rozšíření internetového prodeje potravin, což zejména ženám ulehčuje práci. Muži, kteří si nakupování přes internet chválí pro jeho pohodlnost a možnost vyhnout se zdlouhavému chození po obchodech, však za jednu objednávku utrácejí více peněz,“ komentuje situaci Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet.cz a dodává: „Zatímco ženy si obvykle vybírají oblečení a drobné doplňky do domácnosti, muži si objednávají elektroniku. Průměrně se cena jedné objednávky pohybuje kolem 1450 Kč.“

Obecně jsou e-shopy oblíbené pro jednoduchost a pohodlnost, se kterou si můžeme své nákupy vyřídit. „Lidé chtějí šetřit svůj čas a dopřát si pokud možno co největší pohodlí. A přesně to jim e-shop poskytuje. Přístup k internetu má dnes už více méně každý, a tak je pro lidi čím dál tím přirozenější využít výhod e-shopu. Kdykoli a kdekoli si mohou nabídku prohlédnout a udělat si o zboží obrázek díky hodnocení ostatních zákazníků,“ uzavírá Uďan.

O společnosti Shoptet

Shoptet se na českém trhu specializuje na pronájem e-shopových řešení, která jsou oblíbená zejména pro jednoduché a intuitivní ovládání. V současné chvíli má Shoptet.cz v portfoliu více než 11 600 aktivních e-shopů, což je čtvrtina všech internetových obchodů působících na českém trhu. Také nabízí pokladní systém, který umožňuje správu e-shopu a kamenného obchodu v rámci jednoho on-line systému. Shoptet Pokladna je připravena na EET. Více informací o společnosti Shoptet.cz naleznete na www.shoptet.cz.